Οι Δυτικοευρωπαίοι λένε «ναι» στην επανένταξη της Βρετανίας στην ΕΕ - Όχι όμως με τους ίδιους όρους Ημερομηνία:
16/7/2025, 21:48 - Εμφανίσεις: 12
Ενώ η βρετανική κοινή γνώμη έχει από καιρό στραφεί εναντίον του Brexit, με πρόσφατη έρευνα της YouGov να δείχνει ότι οι περισσότεροι Βρετανοί λένε πως ήταν λάθος να αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ ήδη από το 2022, η πραγματικότητα είναι ότι η επιστροφή στην Ένωση μάλλον δεν θα συμβεί σύντομα.
Πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει η Βρετανία στην ΕΕ, διαμηνύοντας μάλιστα πως το… «Breturn» – η επιστροφή – δεν θα πραγματοποιηθεί όσο ζει ο ίδιος.
Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώξει να επιστρέψει, ωστόσο, θα γίνει δεκτό με ανοιχτές αγκάλες από τους Δυτικοευρωπαίους.
Τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας του YouGov EuroTrack δείχνουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ των πολιτών στις μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία – υποεκφράζουν υποστήριξη στ «Breturn» (51-63%).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Δεν θα επιστρέψει με τους ίδιους όρους, λένε 6 στους δέκα Πάντως, ένα βασικό ερώτημα αναφορικά με την επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ είναι αν θα της επιτραπεί ή όχι να επανέλθει με τους ίδιους όρους που είχε εξασφαλίσει όταν αποχώρησε, στους οποίους περιλαμβάνεται η μη συμμετοχή στο ευρώ ή στη ζώνη Σένγκεν.
Οι μεγαλύτεροι γείτονές της, λοιπόν, λένε ότι αν θέλει να επανέλθει, θα πρέπει να συμμετέχει σε όλους τους σημαντικούς τομείς πολιτικής της ΕΕ (58-62%).
Μόνο περίπου ένας στους πέντε (19-22%) λέει ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Βρετανία να επιστρέψει σαν… να μην είχε φύγει ποτέ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Αντίθετα, η Δανία – που επίσης περιλαμβάνεται στην έρευνα – αποδεικνύεται εξαίρεση.
Με ποσοστό 43% έναντι 36%, οι Δανοί ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να επιτραπεί στη Βρετανία να επιστρέψει στην ΕΕ, διατηρώντας όλες τις προηγούμενες επιλογές της.
Αυτό θα μπορούσε να μην είναι τόσο αλτρουιστικό όσο φαίνεται, όμως, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, αφού η Δανία είναι ένα από τα τρία σημερινά κράτη της ΕΕ που κατέχουν εξαιρέσεις (opt-outs) για σημαντικούς τομείς ...